18-01-2021

Winkelpersoneel mag loonsverhoging van 8 euro bruto per maand verwachten.

IPA laat sector die land mee draaiende houdt in de kou staan.
Om de twee jaar onderhandelen de sociale partners over een interprofessioneel akkoord (IPA) dat het kader vastlegt voor de lonen in de privésector. Op dit moment, op basis van de cijfers van de Centrale raad van het bedrijfsleven, ligt er een loonsverhoging van maximaal 0,4% op tafel.
“Concreet wil dat zeggen dat een gemiddeld loon in de distributiesector na indexering met amper acht euro mag stijgen de komende twee jaar en dat is onaanvaardbaar’’, zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie bij ACV Puls.
Bovendien is die acht euro bruto per maand de maximale loonsverhoging en enkel voor de verko(o)p(st)ers die voltijds werken, terwijl er in onze sector net veel deeltijds werken.
“Is dit de dank voor het personeel dat klaarstond voor alle Belgen tijdens de lockdown? Alle kassiersters en winkelpersoneel hebben ervoor gezorgd dan iedere Belg zijn wc-papier, rijst, bloem, … heeft kunnen hamsteren. Zij hebben mee het land draaiende gehouden. En dit is de beloning? Dit noem ik gewoon stank voor dank.”
ACV Puls is zich ervan bewust dat sommige bedrijven in de sector het moeilijk hebben. Ze zullen in die ondernemingen zeker geen onverantwoordelijke looneisen stellen. Maar de voedingswinkels, de doe-het-zelfzaken, de dierenvoedingswinkels, de elektro-winkels, … hebben dit jaar gouden zaken gedaan met recordwinsten tot gevolg. “Het is voor ACV Puls dan ook belangrijk dat er mogelijkheden zijn tot essentiële loononderhandelingen in die specifieke bedrijven.
Een ‘marge’ van 0,4% is eigenlijk gewoon lachen in het gezicht van de mensen die ons land mee draaiende hebben gehouden met risico voor de eigen gezondheid’’, weet Van Damme.
Het winkelpersoneel verdient meer. Véél meer.
Delen= 💚
 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top