07-10-2022

Persbericht: winkelpersoneel betaalt koopkrachtcrisis

Persbericht: winkelpersoneel betaalt koopkrachtcrisis

Elke maand in het rood of besparen op dokter geen uitzondering meer

‘’Meer dan de helft van de winkelbedienden staat op het einde van de maand in het rood en 75% onder hen maakt zich ernstig zorgen over de koopkracht.’’ Dat zijn de opvallendste conclusies van een groot onderzoek naar de koopkracht van de winkelbedienden die lid zijn van ACV Puls.

‘’Dat meer dan de helft van hen al een tweede job heeft of dit overweegt om rond te komen, dat zou écht niet mogen’’, weet Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke van ACV Puls. ‘’Het staat in schril contrast met de ‘coronahelden’ van twee jaar geleden toen winkelbedienden mee het land draaiende hielden in volle lockdown. Meer dan 5O% geeft toe elke maand in het rood te gaan op de rekening en spreekt dan de spaarrekening aan of de partner om rond te komen. Voor alleenstaanden is dit nog schrijnender’’, aldus Vandamme. ‘’Daarna zijn ze aangewezen op het vinden van een bijverdienste of raken ze amper rond. Zo gaan we in sneltempo naar de ‘working poor’: mensen met meerdere jobs die toch in armoede leven.’’

Besparen wordt er vooral gedaan op energie, nieuwe kledij en voeding al worden er ook al doktersbezoeken overgeslagen en cadeautjes geannuleerd. Van Damme: ‘’Doktersbezoeken overslaan maakt werknemers ziek.  Dat hebben we gemerkt na de corona lockdowns.’’

Oplossingen

Opvallend: als mogelijke oplossing geeft het winkelpersoneel zelf in grote mate aan dat een maximumfactuur voor energie, zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, een oplossing zou zijn. Maar ook de contracten moeten beter: in de retail is een vast contract pas verplicht na twee jaar dienst.

‘’Je kan niet spreken over krapte op de arbeidsmarkt als je mensen pas na twee jaar een vast contract wil aanbieden. Mensen willen werken maar verwachten ook zekerheid om een bestaan op te bouwen. Meer dan 80% van de ondervraagden wil dan ook een vast contract na 6 maanden dienst. Zonder dat vast contract krijg je geen lening om bijvoorbeeld een woning te kopen of zelfs te huren. Trouwe medewerkers verdienen meer. We reiken bij deze dan ook de hand uit naar Comeos om hierover aan tafel te zitten om dit te concretiseren. Het is tijd om dit op te lossen.’’

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top