07-02-2022

Persbericht: E-commerce kan wél in België.

ACV Puls spreekt Paul Magnette tegen: E-commerce kan wél in België!

Vakbond gelooft in Belgisch model met kwaliteitsvol werk bovenaan

“We zijn een moderne vakbond en realistisch. De klok terugdraaien is utopisch. En zelf durven we ook al eens een bestelling te plaatsen via internet.” zegt Kristel Van Damme, verantwoordelijke retail ACV Puls. ‘’Maar tegelijkertijd zullen winkels verder moeten inzetten op een leuke winkelervaring met een duurzaam karakter.’’

“Ik ben er echter van overtuigd dat we niet zomaar het Nederlands model moeten kopiëren” zegt Van Damme. “Dat is nefast voor werknemers en de natte droom van handelsfederatie Comeos.” ‘Kijk maar naar de logistieke centra daar: grotendeels worden deze centra bevolkt door arbeidsmigranten (aangroei van 200 000 arbeidsmigranten in Nederland de afgelopen 4 jaar volledig op het conto van de logistieke sector) die voor een hongerloon tijdelijk worden tewerkgesteld terwijl ze dan nog een deel van het loon moeten afstaan aan het interimkantoor voor belabberde huisvesting’’, weet Van Damme.  “Deze jobs willen we niet in België, het ruikt zelfs naar moderne slavernij. Wij zullen als vakbond inzetten op een Belgisch e-commerce model, waar kwaliteitsvol werk bovenaan staat.”  Steeds meer logistieke bedrijven grijpen terug naar een volledig geautomatiseerd model met slechts een beperkte tewerkstelling.

“Als vakbond liggen we zeker ook wakker van het milieu, we hebben immers maar één wereld”, zegt Van Damme. ACV Puls heeft ook een duidelijke visie op de organisatie van de last mile. “Laat slechts één firma verantwoordelijk zijn voor de leveringen aan een welbepaalde regio, met ook daar vaste contracten voor de werknemers. Idealiter met leveringen door cargo-fietsen in een stedelijke omgeving en elektrische voertuigen buiten de stad. Ook het inzetten op vaste afhaalpunten heeft een positieve invloed op het milieu.’’

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top