11-05-2020

Opinie: veiligheid komt nooit per ongeluk.

De heropening van de winkels op maandag 11 mei is voor iedereen een stap in het duister. Hoe zullen de draconische maatregelen die retailers en overheden in de winkelstraten en shoppingcentra werden genomen in de praktijk worden onthaald en toegepast en door de klanten?

Openen = kosten maken, maar komt er voldoende return?

De meeste retailers en lokale overheden nemen duidelijk hun verantwoordelijkheid om de heropening van de winkels maandag te omkaderen.

ACV Puls kreeg ontelbare vragen over de modaliteiten van heropening en we hebben in het merendeel van de winkelketens goede afspraken gemaakt in het sociaal overleg over de toepassing van de veiligheidsmaatregelen die we voor de sector hebben afgesproken in het Phoenixplan. Werknemers kunnen de veiligheidschecklist van ACV Puls gebruiken op www.pc311.be om ons op de hoogte te houden van de veiligheid in hun filiaal.

We willen ook de klanten oproepen om de maatregelen en richtlijnen correct na te leven. Dat is cruciaal voor de veiligheid van het personeel. Kom alleen, draag een mondmasker, betaal contactloos, wees voorzichtig bij het passen van kleding als dat echt moet en respecteer de richtlijnen in de winkel en de aanwijzingen van het personeel. Alleen op die manier is een winkel voor de werknemers ook een veilige werkplek.

ACV Puls maakt zich als retailvakbond niet alleen zorgen over de veiligheid van de werknemers maar ook over de werkzekerheid en de arbeidsvoorwaarden in de nabije toekomst. Onheilspellende berichten over de financiële toestand van veel retailers zijn legio.

Duurzame tewerkstelling in de toekomst?

Uiteraard zijn we bezorgd over de toekomst van de retail. Financieel en economische kregen de winkelketens klappen, zonder twijfel. ACV Puls hoopt dat iedereen zich kan herstellen en zich opnieuw kan herlanceren na deze nachtmerrie. De laatste jaren ging het snel. Steeds werd er meer gevraagd van het personeel. Vaste contracten werden schaars, kleine deeltijdse contracten voor het verkoopspersoneel werden de norm met het flexibiliteitsmantra als motor.

Moeten we terug naar dat model? Wat ACV Puls betreft niet. De keuze moet nu worden gemaakt door alle stakeholders. Een tabula rasa is het niet maar zie het als een nieuwe start na de reanimatie en een moeilijke revalidatie. Gaan we gewoon terug naar de orde van de dag? Waar het voor een startende verkoopster in de gemiddelde kledingketen moeilijk is om een leefbaar inkomen te verwerven uit die tewerkstelling. Vooral omdat het quasi onmogelijk is een voltijds contract te pakken te krijgen, 18u per week, 24 uur per week. Met het loon uit die tewerkstelling bouw je moeilijk een leven op. Daar verdien je amper 1200 EUR per maand mee.

We zijn ervan overtuigd dat veel retailers willen investeren in goed opgeleid en vast personeel, dat een langdurige en professionele band kan opbouwen in de winkelketen. Personeel die uit zijn tewerkstelling een leefbaar inkomen kan genereren. Dat vergt van veel werkgevers in de sector een andere mindset.

Willen we met de sector naar een ander model qua tewerkstelling dan is het nu het moment. Ground zero.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top