30-11-2021

Lichte symptomen Covid? Gebruik deze tool voor loongarantie!

Wie lichte symptomen van Covid-19 vertoont en vermoedt besmet te zijn, kan gebruik maken van een nieuwe tool die de overheid ter beschikking stelt. Dit garandeert je loon van het ogenblik waarop je de online test invult, tot het ogenblik waarop je je testresultaat krijgt.

De tool is enkel bedoeld voor wie lichte symptomen vertoont. Vertoon je zware symptomen? Contacteer dan je huisarts. Ook voor andere situaties waarin een test aangewezen kan zijn (risicocontacten, Covid Safe Ticket, reizen, …) is de tool niet geschikt.

Via de tool vul je een online vragenlijst in. Aan het eind krijg je meteen een resultaat: test aangewezen, test niet nodig of de raad om de huisarts te contacteren.

Als een test aangewezen is, kan je zelf een testcode aanmaken en een testcentrum in de buurt of apotheek met sneltesten opzoeken. Je boekt je afspraak en laat je (gratis) testen.

  • Is het resultaat van de test negatief? Niets aan de hand. Verwittig je werkgever dat je gewoon verder komt werken.
  • Test je positief? Contacteer meteen je huisarts. Die zal de ernst van de situatie inschatten.

Na een positief resultaat en contact met je huisarts, verwittig je je werkgever van je arbeidsongeschiktheid. Tijdens een periode van ziekte, gelden de gewone regels inzake gewaarborgd loon. Let op! Het testresultaat maak je niet over, want dit bevat gevoelige gegevens over je gezondheid.

Nieuwe cao

Omdat je de tool gebruikt wanneer je vermoedt dat je besmet bent, kan je in afwachting van je testresultaat beter contact met anderen vermijden. De nieuwe cao garandeert je loon van het moment waarop je de online test invult, tot wanneer je het testresultaat krijgt.

Wanneer je zo snel mogelijk de nodige stappen zet om een testafspraak te boeken (bij voorkeur met een sneltest) en je werkgever verwittigt, krijg je je loon doorbetaald van je werkgever terwijl je jezelf in quarantaine plaatst tot je het testresultaat ontvangt. De tool maakt een afwezigheidsattest aan dat je bezorgt aan je werkgever.

Voorwaarden
  • Werknemers die veilig kunnen telewerken, doen dit in afwachting van het resultaat van hun test.
  • De loonwaarborg is beperkt tot de tijd die nodig is voor de test en het resultaat, en beperkt tot een maximale duur van 36 uur. In die tijdspanne moet het mogelijk zijn om met de snelle antigeentesten je resultaat te bekomen.
  • De regeling geldt zeker tot 28 februari 2022. De cao voorziet dat je maximaal drie keer van deze regeling gebruik kan maken. Mocht je vaker symptomen vertonen, is het hoe dan ook aangewezen je huisarts te contacteren.
 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top