21-10-2021

Het stakingsrecht is essentieel in een democratische samenleving!

Collectieve actie, waaronder het stakingsrecht, is essentieel in een democratische samenleving

 

Het ACV is absolute voorstander van een onafhankelijke rechtspraak. Wij nemen dan ook akte van de uitspraak van het Hof van Beroep van Luik tegen 17 vakbondsmilitanten en -leiders. Maar het ACV vreest tegelijk ook voor de organisatie van collectieve actie in de toekomst en voor de manier waarop sociale bewegingen in de toekomst nog hun stem zullen kunnen laten horen. Het stakingsrecht is steeds vaker het slachtoffer van stevige aanvallen. Niet alleen via dit vonnis, maar ook via juridische procedures van werkgevers bij specifieke acties. En door het steeds verder uitdeinen van de minimumdienstverlening, bijvoorbeeld bij het spoor en De Lijn. Al deze evoluties zijn zeer bedreigend voor het stakingsrecht, dat nochtans het ultieme middel van werknemers is om hun ongenoegen en verwachtingen te uiten.

Zonder collectieve actie, in welke vorm dan ook, zullen duizenden werknemers geen  middel meer hebben om hun rechten te doen gelden. Tijdens de vorige legislatuur hebben veel mensen zich herhaaldelijk uitgesproken tegen asociale  maatregelen van de regering. Dankzij dit sterke verzet konden die ingrepen afgewend worden. Collectieve actie is een van de essentiële middelen waarover burgers beschikken om hun rechten te behartigen.

Bij gebrek aan sociaal overleg hebben de vakbonden, als vertegenwoordigers van de werknemers, geen andere keuze dan in actie te komen via verschillende soorten manifestaties en hun stem te laten horen. Dit recht op collectieve actie maakt intrinsiek deel uit van de vakbeweging. Zonder deze actievrijheid is er geen vrije en onafhankelijke vakbeweging.

 

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top