08-05-2020

Heropening winkels: waar moeten de kinderen naartoe?

Op maandag 11 mei 2020 openen veel winkels opnieuw hun deuren. De meeste winkels hebben zich goed voorbereid en de werknemers willen weer aan de slag. Maar ze maken zich wel ongerust over de opvang van hun kinderen, onderstreept de vakbond ACV Puls.

De regering heeft een regeling uitgewerkt voor ‘corona-ouderschapsverlof’, maar helaas is die niet op maat van de werknemers in winkels. Het is sowieso al niet mogelijk om ervoor te kiezen om volledig thuis te blijven, én je moet al minstens 28 uur per week werken om halftijds tijdskrediet te kunnen opnemen. Veel verkopers worden maar 18 tot 25 uur per week ingezet, dus voor hen is ‘corona-ouderschapsverlof’ geen optie.
Verder hebben veel werknemers uit de distributie een laag loon, met alle moeilijkheden van dien om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze hebben nu nét 8 weken tijdelijke werkloosheid achter de rug; opnieuw terugvallen op een nog lager inkomen is in vele gevallen ook geen optie, want dat zou gewoon uitmonden in armoede.

Wat dus met de kinderen?
De scholen draaien opnieuw vanaf 15 mei maar de meeste scholen hebben al laten horen dat ze de noodopvang dan niet meer kunnen verzekeren. Er wordt nu gekeken naar de gemeentes om crisisopvang te organiseren. Zijn ze daar over amper anderhalve week al klaar mee?!

Ook al heb je dan het geluk dat je kind nét in dat leerjaar zit dat de lessen mag hervatten, dan nog kan een verkoopsmedewerkster niet om 16.00u aan de poorten van de school staan. De meeste winkels sluiten pas de deuren om 18.00u, in de shoppingcentra zelfs om 20.00u. In een normale periode kan je dan een beroep doen op de grootouders, de buren of anderen. Maar dat netwerk is nu helemaal weggevallen. De werknemers in de verkoop werken superflexibel, in normale tijden is het al een héél puzzelwerk om opvang te organiseren.
Wat dus met de kinderen?
De werknemers uit de winkels kunnen niet thuiswerken. In de verkoop werken nog altijd voor meer dan 60% vrouwen. Velen van hen daarvan zijn dan nog alleenstaand. Het zijn vaak geweldige vrouwen die knappe prestaties leveren, maar ga er maar aan staan.

En wat met de allerkleinsten?
De allerkleinsten kunnen in principe opnieuw terecht in de normale kinderopvang. ACV Puls hoopt dat de plaatsen opnieuw kunnen worden gegarandeerd vanaf maandag 11 mei. Onze collega’s uit de non-profit blijven er dag na dag op hameren dat de opvang moet plaatsvinden in correcte hygiënische omstandigheden. Sociaal overleg en de inbreng van de vakbonden zijn daarbij cruciaal.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top