07-05-2021

Dwangbuis van 0,4% bewijst dat loonwet onwerkbaar en onrechtvaardig is

De regering besliste om 0,4% loonmarge op te leggen. Die 0,4% is het resultaat van het  rekenwerk van het secretariaat van de CRB op basis van de sjoemelsoftware van de loonnormwet uit 2017. Deze beslissing is problematisch want ze holt het recht op vrije onderhandelingen over billijke lonen volledig uit. ACV contesteert dan ook deze beslissing. De mogelijkheid van een eenmalige premie van 500 euro doet niets af aan de fundamentele onrechtvaardigheid die ingebakken zit in de loonnormwet. Integendeel, de regering bewijst met deze premie dat haar eigen loonnormwet een onwerkbaar en onrechtvaardig instrument is. Het is als een thermometer die 20 graden aangeeft… terwijl het in werkelijkheid vriest. Het interprofessioneel minimumloon is ook aan een belangrijke inhaalbeweging toe. Het  werd sinds 2008  niet meer aangepast boven index. Een inhaaloperatie na 13 jaar is  evenwel onmogelijk met petieterige marges als 0,4%.

De enige mogelijke oplossing is een grondige herziening van de loonnormwet: de sjoemelsoftware moet eruit en een loonnorm mag hoogstens indicatief zijn. Vrije onderhandelingen over loon zijn cruciaal. Als deze niet hersteld worden valt te vrezen dat we binnen twee jaar opnieuw in dezelfde discussie belanden. Ondertussen worden billijke lonen, de basis voor een stabiele samenleving en sterke economie, verder uitgehold. Ten  voordele van enkele aandeelhouders die wel meer dividend ontvangen en geen enkele inspanning moeten leveren. Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top