02-02-2023

Besparingen op tijdskrediet gaan helaas door

Tijdens de begrotingsopmaak in oktober 2022 besliste de regering om te besparen op tijdskrediet en de thematische verloven. Deze besparingsmaatregelen zouden ingaan vanaf 1 januari 2023, maar dat liep vertraging op. De nieuwe regeling zal toegepast worden vanaf  1 februari 2023. Helaas heeft deze vertraging niet tot voortschrijdend inzicht gezorgd bij de regering. Zo wordt het recht op tijdkrediet om te zorgen voor een kind ingeperkt, terwijl de combinatie van gezin en werk nu al heel erg onder druk staat. Opleiding volgen wordt voor deeltijdsen een stuk moeilijker gemaakt, levenslang leren is blijkbaar dan toch niet van zo een groot belang. En wat te zeggen van de bizarre situatie dat een werknemer die 75% werkt, wel een uitkering kan krijgen om volledig te stoppen met werken, maar niet langer om halftijds te gaan werken.

Deeltijdse werknemers

Werknemers die deeltijds werken, zullen geen uitkeringen meer kunnen aanvragen voor een halftijds tijdskrediet met motief.  In de nieuwe regeling geldt de voorwaarde dat een werknemer minstens 1 jaar voltijds gewerkt moet hebben om recht te krijgen op een uitkering.

Een voltijds tijdskrediet zal – in tegenstelling tot wat eerder aangekondigd werd – wel mogelijk blijven, voor werknemers die 2 jaar minstens deeltijds bij hun werkgever werken.

Dit leidt tot de bizarre situatie dat een werknemer die 75% werkt, wel een uitkering kan krijgen om volledig te stoppen met werken, maar niet langer om halftijds te gaan werken. Begrijpe wie kan.

Motief zorg voor een kind

Wie tijdkrediet met het motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar neemt, moet rekening houden met 3 inkortingen:

  • Voor het voltijdse tijdskrediet, wordt de leeftijd verlaagd van 8 naar 5 jaar. Het voltijdse tijdskrediet zal vanaf 2023 dus aangevraagd moeten worden vooraleer het kind effectief 5 jaar is.
  • Je zal dit motief nog maar voor maximaal 48 in plaats van 51 maanden kunnen gebruiken.  Deze knip geldt ook voor lopende tijdskredieten voor zover de werknemer op 1 februari 2023 minder dan 30 maanden tijdskrediet voor de zorg van een kind zal hebben opgenomen. Voor werknemer die op 1 februari al minstens 30 maanden hebben opgenomen, geldt de inkorting enkel voor toekomstige aanvragen.
  • Vanaf 1 juni 2023 moet je als werknemer minstens 3 jaar in dienst zijn bij je werkgever om van dit motief gebruik te kunnen maken, in plaats van de 2 jaar dienst vandaag. (voorheen aangekondigd vanaf 2024, deze datum werd vervroegd)

Deze tweede en derde maatregel gelden zowel voor het voltijdse tijdskrediet als voor de deeltijdse opnamevormen.

Besparingen in de uitkeringen

Volgende verhoogde uitkeringen vallen weg:

  • De verhoogde uitkeringen voor  50-plussers in de thematische verloven.
  • De hogere uitkeringen voor 50-plussers en werknemers met 5 jaar anciënniteit binnen het tijdskrediet.

Voor nieuwe aanvragen gelden voortaan de gewone, lagere uitkeringen.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top