Tijdens de begrotingsopmaak in oktober 2022 besliste de regering om te besparen op tijdskrediet en de thematische verloven. Deze besparingsmaatregelen zouden ingaan vanaf 1 januari 2023, maar dat liep vertraging op. De nieuwe regeling zal toegepast worden vanaf 1 februari 2023. Helaas heeft deze vertraging niet tot voortschrijdend inzicht gezorgd bij de regering. Zo wordt het recht op tijdkrediet om te zorgen voor een kind ingeperkt, terwijl de combinatie van gezin en werk nu al heel erg onder druk staat. Opleiding volgen wordt voor deeltijdsen een stuk moeilijker gemaakt, levenslang leren is blijkbaar dan toch niet van zo een groot belang. En wat te zeggen van de bizarre situatie dat een werknemer die 75% werkt, wel een uitkering kan krijgen om volledig te stoppen met werken, maar niet langer om halftijds te gaan werken.
Deeltijdse werknemers
Werknemers die deeltijds werken, zullen geen uitkeringen meer kunnen aanvragen voor een halftijds tijdskrediet met motief. In de nieuwe regeling geldt de voorwaarde dat een werknemer minstens 1 jaar voltijds gewerkt moet hebben om recht te krijgen op een uitkering.
Een voltijds tijdskrediet zal – in tegenstelling tot wat eerder aangekondigd werd – wel mogelijk blijven, voor werknemers die 2 jaar minstens deeltijds bij hun werkgever werken.
Dit leidt tot de bizarre situatie dat een werknemer die 75% werkt, wel een uitkering kan krijgen om volledig te stoppen met werken, maar niet langer om halftijds te gaan werken. Begrijpe wie kan.
Motief zorg voor een kind
Wie tijdkrediet met het motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar neemt, moet rekening houden met 3 inkortingen:
Deze tweede en derde maatregel gelden zowel voor het voltijdse tijdskrediet als voor de deeltijdse opnamevormen.
Besparingen in de uitkeringen
Volgende verhoogde uitkeringen vallen weg:
Voor nieuwe aanvragen gelden voortaan de gewone, lagere uitkeringen.