Ouderschapsverlof

Alle werknemers hebben recht op ouderschapsverlof. Zij mogen voortaan 4 maanden verlof nemen om voor hun kind te zorgen. Het verlof moet wel ingaan vóór het kind 12 jaar wordt (voor een gehandicapt kind is de leeftijd 21 jaar). Voor een geadopteerd kind kan het verlof genomen worden vanaf de inschrijving van het kind in het gezin en uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.

Zowel de vader als de moeder hebben elk recht op het ouderschapsverlof indien ze gedurende de laatste 15 maanden, 12 maanden met een arbeidsovereenkomst in dienst waren van de werkgever.

De werknemer moet het verlof per aangetekende brief aanvragen bij de werkgever. Het verlof gaat drie maanden nadien in (tenzij de werkgever akkoord is dat het ouderschapsverlof sneller ingaat). Op verzoek van de werkgever kan het verlof in uitzonderlijke gevallen uitgesteld worden met maximum 6 maanden.

Voltijdse werknemers kunnen het ouderschapsverlof ook nemen door acht maanden halftijds te werken. De maandelijkse uitkering wordt dan gehalveerd.

Voltijdse werknemers kunnen eveneens 1/5de ouderschapsverlof opnemen door 20 maanden 4/5 te werken.

Je kunt de 3 vormen (voltijds, halftijds of 4/5) ook onderbroken en zelfs door elkaar opnemen.

Vanaf 1 juni 2019

Voor aanvragen na 1 juni 2019 zijn er bijkomende mogelijkheden:

  • Flexibele opname van het ouderschapsverlof: mits akkoord van je werkgever, kan je je ouderschapsverlof in kortere periodes opnemen:
    • voltijds ouderschapsverlof: kan in periodes van een week of een veelvoud ervan opgenomen worden. Je hebt in totaal recht op 16 weken. Bedraagt het resterende gedeelte ouderschapsverlof minder dan 16 weken, dan heb je het recht om je ouderschapsverlof zonder akkoord van je werkgever op te nemen.
    • halftijds ouderschapsverlof: kan je in periodes van een maand of een veelvoud daarvan opnemen.
  • 1/10de ouderschapsverlof: vanaf 1 juni 2019 kan je je ouderschapsverlof in 1/10 opnemen als je voltijds werkt.  Je kan kiezen om elke week een halve dag of een volledige dag om de 2 weken te nemen.

 

Voor alle vormen van ouderschapsverlof kan je een uitkering van de RVA aanvragen. Je kan ouderschapsverlof aanvragen via je werkgever of documenten opvragen bij je ACV PULS contactpersoon.

Nog niet gevonden wat je zoekt?

Zoek op een andere zoekterm of bezorg ons je vraag

 
 

Op zoek naar informatie?

Vind in één klik wat je zoekt.

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

 

Van A tot Z

 
 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top