Arbeidsduur

De belangrijkste afspraken in een notendop:

Voor voltijdse werknemers bedraagt de arbeidsduur 35 uur per week. In een aantal ondernemingen wordt nog 36 uur per week gewerkt. In die bedrijven worden jaarlijks 6 compensatiedagen (ADV) toegekend. De prestaties worden gespreid over maximaal vijf dagen per week. Dat betekent dat je buiten de zondag wekelijks nog recht hebt op een andere vrije dag.

Mits een akkoord (cao) in onderneming kan er 3 maanden op het jaar 40 uur per week gewerkt worden en de rest van het jaar 36 uur per week. Dan hebben de voltijdse werknemers recht op 12 compensatiedagen (ADV)

Er moet minstens drie uur per dag ononderbroken gewerkt worden.
Tussen twee arbeidsprestaties is een minimale rustperiode van 12 uren voorzien.

Deeltijdse werknemers moeten een contract hebben van minstens 18 uur. Op deze algemene regel zijn enkele uitzonderingen, maar het aantal kleine contracten is per bedrijf beperkt.

Werk je al meer dan 4 jaar voor dezelfde firma dan mag vragen om minstens 4 uur per dag te werken.

Werknemers met een arbeidsovereenkomst van 24 uur of minder hebben het recht om in een vierdagenweek te werken.

Overuren worden gepresteerd als je per dag meer dan negen of per week meer dan 36 uur werkt. Op dat moment moet de werkgever je een overurentoeslag betalen van 50%. Op zondag moet er bij het presteren van overuren zelfs 100% toeslag worden betaald. Overuren geven ook recht op inhaalrust. Dat betekent dat je een dag waarop je normaal moet gaan werken, thuis mag blijven.

Tussen twee arbeidsprestaties is een minimale rustperiode van 12 uren voorzien.
Deeltijdse werknemers moeten een contract hebben van minstens 18 uur. Op deze algemene regel zijn enkele uitzonderingen, maar het aantal kleine contracten is per bedrijf beperkt. Een aparte CAO regelt dit.
Werknemers met een arbeidsovereenkomst van 24 uur of minder hebben het recht om in een vierdagenweek te werken.
De uurroosters van werknemers met een variabel uurrooster moeten ten minste drie weken op voorhand worden meegedeeld. Ze mogen, tijdens deze periode, slechts worden gewijzigd mits voorafgaand akkoord van de werknemer.
Overuren worden gepresteerd als je per dag meer dan negen of per week meer dan 36 uur werkt. Op dat moment moet de werkgever je een overurentoeslag betalen van 50%. Op zondag moet er bij het presteren van overuren zelfs 100% toeslag worden betaald. Overuren geven ook recht op inhaalrust. Dat betekent dat je een dag waarop je normaal moet gaan werken, thuis mag blijven. Onder bepaalde voorwaarden hebben deeltijdse werknemers ook recht op een overurentoeslag.
Annualisering van de arbeidstijd : wat is dat ?
Je arbeidsduur wordt per week gemeten: in PC311 werkt een voltijdse bediende standaard 35u per week. De werkgever kan er in overleg voor kiezen om hier binnen bepaalde grenzen van af te wijken. De ene week wat meer, de andere wat minder, zolang op trimester of jaarbasis het gemiddelde van 35u maar gerespecteerd wordt. In elk geval blijven een aantal limieten van toepassing. Je leest in het arbeidsreglement welk systeem in jouw onderneming van toepassing is. Meer weten over welke flexibiliteit toegelaten is? Welke procedure moet je werkgever volgen om dit systeem in te voeren? Neem contact met ons op.
Minimale dagelijkse arbeidsduur: De werknemers met 4 jaar dienst in de onderneming hebben recht op een minimale arbeidsduur van 4 uur . Voor wie nog geen 4 jaar dienst heeft bedraagt de minimale dagelijkse arbeidsduur 3 uur.

Arbeidstijdsregistratie

Vakbonden en werkgevers verbinden er zich ertoe om het registreren van arbeidsprestaties te onderzoeken, en indien dit nog niet gebeurde, de invoering ervan te overwegen en dit in het licht van een correcte toepassing van de arbeidswetgeving zonder daarbij een afbreuk te willen doen aan de rol van de sociale overlegorganen binnen het bedrijf. Let op: dit is slechts een aanbeveling, geen verplichting.

Nog niet gevonden wat je zoekt?

Zoek op een andere zoekterm of bezorg ons je vraag

 
 

Op zoek naar informatie?

Vind in één klik wat je zoekt.

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

 

Van A tot Z

 
 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top