13-12-2021

ACV PULS LANCEERT SPOEDPLAN PERSONEELSTEKORT IN WINKELS

Vaste contracten, degelijke verloning & respect voor privétijd moeten beroep terug aantrekkelijk maken.

‘’We zien de vraag om het personeelstekort op te lossen vanuit de politiek en kunnen meteen een pasklaar antwoord geven’’, aldus Kristel Van Damme, verantwoordelijke voor de distributie bij ACV Puls. ‘’We zijn nooit tegen flexibiliteit geweest, deze wordt immers al maximaal ingezet bij het huidige personeel. Van de grootste supermarkt tot de kleinste zelfstandige met personeel: overal is er meer flexibiliteit gewenst. Zo kan iemand met een contract van 20 uur per week perfect 36 uur presteren, dat is perfect legaal’’, aldus Van Damme.

ACV Puls wijst erop dat de sector zo al jarenlang het beroep onaantrekkelijk heeft gemaakt. ‘’Op die manier is een balans tussen werk en privé onmogelijk. Bovendien zijn de lonen historisch laag gebleven en zitten ze door de loonnormwet muurvast’’, weet Van Damme.

Ook vaste contracten zijn niet altijd de regel in de sector. ‘’Werkgevers mogen nu tot 2 jaar wachten om je een vast contract te geven. Op die manier kan je geen leven uitbouwen of bijvoorbeeld een woning aanschaffen. Bovendien worden velen na 2 jaar aan de deur gezet en kan alles opnieuw beginnen.

Meer dan 60% wil weg uit de sector

Uit een recente enquête die ACV Puls afnam bij haar winkelpersoneel, bleek dat meer dan de helft van de winkelbedienden van job zou veranderen als ze een opportuniteit kregen. ‘’Dat verbaast ons helemaal niet. Je kan mensen niet blijven uitpersen met een laag loon en onzekerheid. Nog meer mensen in dit harnas duwen zou ons alleen maar verder de dieperik in duwen. ‘Flexijobbers’ zullen dus niets structureels oplossen. Onze deur staat in elk geval open om met een constructief debat het personeelstekort aan te pakken.’’

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC311 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC311 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 311 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC311. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC311 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc311.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top